Suomi-viihteen suurmiehelle Pertti ”Spede” Pasaselle (1930-2001) Mesopotamia oli luomispaikka, jossa syntyivät lukuisat tv-sketsit ja elokuvakäsikirjoitukset, tunnetuimpina niistä Uuno Turhapurot.

Muoniossa Pallas- ja Olostunturien sylissä sijaitsevasta Mesopotamiasta on nyt Speden toiveiden mukaan luotu koko kansan elävä kohtaamispaikka, jossa voi viettää unohtumattomia hetkiä suomalaisen huumorin syntysijoilla.

Mesopotamiasta löydät kelohongasta rakennetun Piilopirtin, jossa on tupakeittiö, kolme makuuhuonetta, parvi ja wc suihkukaapilla sekä kelohonkaisen rantasaunan, jossa on takallinen minikeittiöllä varustettu saunatupa, tähtitaivaalla ja revontulilla valaistu sauna, tilava pesu- ja suihkutila sekä wc. Rantasaunan terassilla on kylpytynnyri. Terassilta johtavat portaat rannassa olevalle tulisijalla varustetulle laavulle sekä laiturille, josta voi pulahtaa uimaan Torassieppijärveen. Ranta-alueella on katettu terassi. Alue on huumorimielessä hyvin valaistu.

Mesopotamiaa vuokrataan yksityisille ja yrityksille Siellä voi viettää rentouttavan loman tai  järjestää esimerkiksi kokouksia, häitä, syntymä- ja virkistyspäiviä. Tiloihin voidaan majoittaa n. 10 henkilöä ja lisämajoitusta löytyy lähialueelta.

Elokuvaportaat Uuno-elokuvat 1973-1998

Pallaksentie 300, Muonio

Pertti Pasanen ja Vesa-Matti Loiri Pallaksella 1960-luvun lopulla

Mesopotamian "Metusaalemi" Kyösti Rantamaa